Γιώργος +30 69 45 31 13 40
Νεκτάριος +30 69 82 98 93 28

Ακολουθήστε μας στο Instagram

@kotokotakia

Greece 2.0 Next Generation


Δεκτές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Ξεκινήστε τώρα τις αγορές σας από 2-12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας

XWP-400 ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΗ ΠΑΝΘΗΡΑΣ 5 ΟΡΟΦΕΣ ΤΥΠΟΥ ΨΥΓΕΙΟΥ 400 ΑΥΓΩΝ (ΜΑΥΡΗ),ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΤΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ WI-FI

ΤΑΣΗ: 220V

 

ΙΣΧΥΣ: 200W

 

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: 50-60Hz

 

ΧΡΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ: ΜΑΥΡΟ

 

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ: 99-100%

 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ: ≤ 0,1

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΗΣ: 88Χ65Χ82

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΗΣ: 82Χ58Χ75,5

 

ΒΑΡΟΣ: 35kg

 

5 ΟΡΟΦΕΣ

 

ΚΑΘΕ ΟΡΟΦΟΣ ΕΧΕΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ:

80 Αυγά Κότας

80 Αυγά Φραγκόκοτας

74 Αυγά Πάπιας

58 Αυγά Χηνόπαπιας

58 Αυγά Γαλοπούλας

38 Αυγά Χήνας

98 Αυγά Πέρδικας

98 Αυγά Φασιανού

118 Αυγά Ορτυκιού

46 Αυγά Παγωνιού

5 Αυγά Στρουθοκαμήλου

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ(ΜΕΤΑΦΟΡΑ) ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΕΠ'ΑΥΤΟΥ.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 2 ΜΕΡΕΣ.

 

560,00 €
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
Παράδοση
Άμεση παραλαβή/Παράδοση σε 1-3 ημέρες
SKU
XWP-WI-FI-400
Περισσότερες Πληροφορίες
EAN 9339402534464
Παράδοση Άμεση παραλαβή/Παράδοση σε 1-3 ημέρες
Enable Ναί

Πλήρως αυτόματη κλωσσομηχανή με wi-fi(συμβατό με δίκτυο 2,4GHz).

Πλήρως αυτόματη κλωσσομηχανή επαγγελματικού τύπου, DUAL POWER(2 αντιστάσεις θερμότητας)+INVERTER 500W με καλάθια εκκόλαψης, ατσάλινο πλαίσιο και τζάμι 5mm.

Χωρητικότητα: 400 αυγά κότας(μέσος όρος βάρους αυγού 50g).

 

Ρύθμιση θερμοκρασίας μέσω θερμοστάτη.

Ρύθμιση υγρασίας με ατμοποιητή μέσω θερμοστάτη.

θερμοστάτης με παλμό και 4 προγράμματα στη μνήμη του (κότας-πάπιας-χήνας-ορτυκιού).

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ-CONTROLLER INTELLIGENT 1 ΓΙΑ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΗ ΠΑΝΘΗΡΑΣ .ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΕΣ

Ραφιέρα με ράουλα που γυρίζει αυτόματα τα αυγά.

 

Καλάθια εκκόλαψης

 

Dual power 220V AC/12V DC (περιλαμβάνει inverter 500Watt με ακροδέκτες, ώστε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να συνεχιστεί η επώαση σε 12V μπαταρία).

Ωοσκόπιο με επαναφορτιζόμενη μπαταρία

Δοχείο νερού εσωτερικά της κλωσσομηχανής με φλοτέρ που συνδέεται εξωτερικά με σπίραλ σε δεξαμενή.

ΔΟΧΕΙΟ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΦΛΟΤΕΡ (31Χ21Χ10)

Εσωτερικός φωτισμός LED.

Ψηφιακή ένδειξη οθόνης-LCD.

Ενισχυμένο ατσάλινο πλαίσιο.

 

ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΩΑΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΔΩΡΟ-ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΞΙΑΣ 100 ΕΥΡΩ

ΤΑ ΔΩΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ E-SHOP ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΩ SKROUTZ!!!

Ατμοποιητή

ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗΣ-ΝΕΦΕΛΟΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Αισθητήρια θερμοκρασίας και υγρασίας

Ανεμιστήρακι - cooling

Δύο μοτέρ γυρίσματος αυγών ραουλιέρας

ΜΟΤΕΡ ΓΥΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΥΓΩΝ 220V 1.5/1.8 ΣΤΡΟΦΕΣ/ΛΕΠΤΟ

Ένα Air Sofa

main product photo

Σπιράλ ένωσης για δοχείο με νερό

 

 

Δύο κεντρικά γρανάζια μοτέρ ραφιέρας-ραουλιέρας

 

10 φωλιές κότας αξίας 130€

Ένα χρόνο εργοστασιακή εγγύηση στο θερμοστάτη

Τα ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται από την εποχή και το καλό, γόνιμο αυγό

Χρήσιμες πληροφορίες με την αγορά της κλωσσομηχανής:

Με την παραλαβή της κλωσσομηχανής δεν πετάμε το κουτί της συσκευασίας.

Ο χώρος που εκτείθεται η κλωσσομηχανή θα πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι τοποθετημένη σε κάποιο γκαράζ, αποθήκη, υπόστεγο ή μπαλκόνι με χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες-υγρασίες.

Ποτέ δεν θέτουμε σε λειτουργία την κλωσσομηχανή χωρίς νερό. Ο επωαστήρας διαθέτει εσωτερικά δοχείο νερού με φλοτέρ, το οποίο συνδέεται μέσω σπιράλ με κάποια δεξαμενή ή με φυσική ροή.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΑΣΗ-ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΑΤΜΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΤΣΟΦΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΑ ΨΕΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ).

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΗΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1

Ερώτηση: Ποιο πρόγραμμα να επιλέξω; Το χειροκίνητο(custom), ή ένα από προεγκατεστημένα προγράμματα της κλωσσομηχανής;

Απάντηση: Μπορούμε να επιλέξουμε και τα δύο προγράμματα. Το χειροκίνητο που ξεκινάει με 37.8 θερμοκρασία και 60-70% υγρασία, όπου μπορούμε να επέμβουμε και να αλλάζουμε την θερμοκρασία και την υγρασία κατά τη διάρκεια της επώασης και της εκκόλαψης.Για παράδειγμα εάν ξεκινήσουμε το χειροκίνητο πρόγραμμα με αυγά κότας, τις πρώτες 19 ημέρες έχουμε θερμοκρασία 37.8 με 60-70% υγρασία και όταν μεταβούμε στο στάδιο της εκκόλαψης τις τελευταίες δύο ημέρες, τοποθετούμε τα αυγά στα καλάθια εκκόλαψης και την θερμοκρασία τη ρυθμίζουμε στο 37.7 και ανεβάζουμε την υγρασία στο 75%.Τέλος, εάν πατήσουμε παρατεταμένα το πλήκτρο MODE, μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο από τα προεγκατεστημένα προγράμματα του θερμοστάτη (κότας-πάπιας-χήνας-ορτυκιού) και η θερμοκρασία-υγρασία αλλάζουν αυτόματα ανά βδομάδα ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουμε εμείς επιλέξει και δεν μπορούμε να επέμβουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Οταν, ορίζουμε ένα απο τα προεγκατεστημένα αυτόματα προγράμματα του θερμοστάτη και έχουμε τελειώσει την διαδικασία της εκκόλαψης, θα πρέπει πάντα να γίνεται RESET-επανεκκίνηση της μηχάνης,(να γίνεται μηδενισμός των ημερών επώασης) και να επιλέγουμε με το κουμπί MODE ,το πρόγραμμα του πτηνού που επιθυμούμε πάλι απο την αρχή.

2

Ερώτηση: Τι πρέπει να κάνω τις τελευταίες μέρες ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της εκκόλαψης;

Απάντηση: Τις τελευταίες μέρες για να μεταβούμε από το στάδιο της επώασης στο στάδιο της εκκόλαψης, θα πρέπει αρχικά να βγάλουμε τα αυγά από τη ραφιέρα-ραουλιέρα προσεκτικά και να τα τοποθετήσουμε σε σημείο ασφαλές. Στη συνέχεια αποσυνδέουμε το καλώδιο του μοτέρ της ραφιέρας-ραουλιέρας από τον επωαστήρα και την αφαιρούμε από το εσωτερικό της μηχανής. Έπειτα τοποθετούμε τα μαύρα καλάθια εκκόλαψης στα σημεία που βρίσκονταν οι ραφιέρες και τοποθετούμε μέσα σε αυτά τα αυγά.  

3

Ερώτηση:Άν κατά την διάρκεια λειτουργίας της κλωσσομηχανής βγάλω το καλώδιο της τροφοδοσίας του ρεύματος για να τοποθετήσω τα αυγά στη βάση εκκόλαψης και το ξανασυνδέσω, χάνονται-σβήνονται οι ημέρες πάνω στον θερμοστάτη;

Απάντηση:Εφόσον βγει το καλώδιο τροφοδοσίας του ρεύματος για την διαδικασία της εκκόλαψης,οι μέρες στον θερμοστάτη δεν χάνονται.

4

Ερώτηση:Όταν βγούνε τα κοτοκοτάκια, πόσες ώρες πρέπει να μείνουν μέσα στην κλωσσομηχανή;

Απάντηση:Όσα κοτοκοτάκια εκκολαφθούν,στεγνώσουν και σηκωθούν,πρέπει αμέσως να μεταφερθούν σε ειδική θερμομητέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Εάν τα κοτοκοτάκια έχουν εκκολαφθεί, στεγνώσει και σηκωθεί και παραμείνουν μέσα στην κλωσσομηχανή, περιορίζεται σημαντικά η υγρασία και δεν πηγαίνει στα υπόλοιπα αυγά που είναι έτοιμα να εκκολαφθούν με αποτέλεσμα το ποσοστό εκκόλαψης να είναι μειωμένο.

 

5

Ερώτηση: Πότε μπορώ να κάνω ωοσκόπηση στα αυγά μου;

Απάντηση: Μπορείτε για παράδειγμα να πάρετε λίγα αυγά κότας δειγματοληπτικά την 8η-9η ημέρα και σε ένα σκοτεινό χώρο να κάνετε σε μερικά από αυτά ωοσκόπηση με το ωοσκόπιο που συμπεριλαμβάνεται μέσα στη συσκευασία της κλωσσομηχανής.

6

Ερώτηση: Έχω διαβάσει ότι δεν πρέπει να βοηθάμε τα κοτοκοτάκια στην κλωσσομηχανή όταν αυτά πάνε να κάνουν έξοδο από το κέλυφός τους και ζορίζονται διότι επεμβαίνουμε στην φύση. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Απάντηση: Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τεχνητή επώαση (κλωσσομηχανή) και όχι με φυσική επώαση (κλώσσα) οπότε όταν επεμβαίνουμε και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πληγώσουμε τους νεοσσούς στην προσπάθεια μας να τους βοηθήσουμε, τότε αυτό πρέπει να γίνεται με προσεγμένες και στοχευμένες κινήσεις και να έχουμε την απαραίτητη εμπειρία γι' αυτό.

Πλέον οι κλωσσομηχανές μας έχουν σύστημα ατμοποίησης και μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη επιθυμητή υγρασία για να μαλακώσει το κέλυφος των αυγών έτσι ώστε να μπορούν τα πτηνά να εκκολάπτονται χωρίς τη δική μας επέμβαση.

7

Ερώτηση: Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ενώ έχω μέσα στην κλωσσομηχανή τα αυγά;

Απάντηση: Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε και να πανικοβάλεστε. Εφόσον η κλωσσομηχανή είναι καλά μονωμένη και είναι σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και 12-14 ώρες δεν υπάρχει περίπτωση να πάθουν κάτι τα έμβρυα. Επίσης η κλωσσομηχανή είναι DUAL POWER και στην συσκευασία συμπεριλαμβάνονται ακροδέκτες με μετασχηματιστή, όπου μπορείτε να συνεχίσετε την επώαση-εκκόλαψη με 12V μπαταρία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η κλωσσομηχανή μπορεί να δουλέψει και με 12V μπαταρία, χρησιμοποιώντας τον μετασχηματιστή με τους ακροδέκτες και τα ράουλα να γυρίζουν αυτόματα ανά 1-2 ώρες.

8

Ερώτηση: Έχουν "κολλήσει" οι μέρες επώασης στο θερμοστάτη. Τι να κάνω;

Απάντηση: Αυτό συμβαίνει όταν γίνεται μια μικρή ή μεγάλη διακοπή ρεύματος, όμως δεν επηρεάζει το υπόλοιπο λειτουργικό κομμάτι του επωαστήρα-κλωσσομηχανής. Αρχικά, κάνουμε reset στη μηχανή πατώντας το συν + και το μείον - ταυτόχρονα παρατεταμένα έως να μηδενιστούν οι ενδείξεις στο θερμοστάτη.Έπειτα, πατάμε μια φορά το κουμπί func και θα μας δείξει στην οθόνη την ένδειξη F1 και πατώντας κάθε φορά το κουμπί func θα φτάσουμε στην ένδειξη F3 και με το πλήκτρο (+), επαναφέρουμε τις ημέρες απο εκεί που είχαν "κολλήσει".

9

Ερώτηση: Η υγρασία είναι αυξημένη σε σχέση με αυτό που έχω ορίσει. Γιατί;

Απάντηση: Η υγρασία σε όλες τις κλωσσομηχανές τύπου ψυγείου δεν μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια και αυτό στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή είναι το δοχείο να είναι μονίμως γεμάτο με νερό. Για παράδειγμα, εάν ορίσουμε 60% υγρασία στο θερμοστάτη και η υγράσια φτάνει στο 65-70-75%, αυτό δεν είναι πρόβλημα και η επώαση θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

10

Ερώτηση: Η κλωσσομηχανή δεν ανεβάζει θερμοκρασία. Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση: Ελέγχουμε το πίσω μέρος του επωαστήρα και ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου ανοίγουμε ή κλείνουμε τις οπές, που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κλωσσομηχανής, με τις πλαστικές τάπες.

11

Ερώτηση: Η θερμοκρασία και η υγρασία αλλάζουνε απότομα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. από τους 38°C κατεβαίνει στους 30°C σε ένα δευτερόλεπτο). Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση: Αποσυνδέουμε το καλώδιο παροχής ρεύματος για 10 δευτερόλεπτα και έπειτα το συνδέουμε. Εάν παραμείνει το πρόβλημα, κάνουμε reset στη μηχανή πατώντας το συν + και το μείον - ταυτόχρονα παρατεταμένα έως να μηδενίσουν οι ενδείξεις στο θερμοστάτη. Όπως μετά από κάθε reset, απευθυνόμαστε στο εγχειρίδιο του εκάστοτε επωαστήρα, για να βρούμε το μενού που ρυθμίζουμε τις μέρες, ώστε να τις ορίσουμε από εκεί που σταμάτησαν. 

12

Ερώτηση: Χτυπάει ο βομβητής(alarm) της κλωσσομηχανής. Τι να κάνω;

Απάντηση: Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν ανεβαίνει ή πέφτει η θερμοκρασία ή η υγρασία του θαλάμου ο βομβητής(alarm) δουλεύει ως προειδοποίηση για να δούμε τι συμβαίνει στην κλωσσομηχανή και πατώντας το κουμπί μείον - μία φορά, ο θόρυβος σταματάει.

13

Ερώτηση: Θέλω να διαπιστώσω εάν γυρίζει το μοτέρ της ραφιέρας-ραουλιέρας. Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση: Για να δούμε αν λειτουργεί το μοτέρ της ραφιέρας-ραουλιέρας και γυρνάει σωστά τα αυγά πατάμε παρατεταμένα το κουμπί συν + μέχρι να ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος (μπίπ) και ανοίγουμε την πόρτα της μηχανής για να δούμε αν τα ράουλα γυρίζουν. Αν το κάνουμε αυτό, ξεκινάει από την αρχή η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο γύρισμα των αυγών.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Στις 3-4 ημέρες να ελέγχουμε εάν το μοτέρ της ραφιέρας-ραουλιέρας δουλεύει και δεν έχει χαλάσει πατώντας το πλήκτρο+ και παράλληλα ανοίγουμε το θάλαμο για να διαπιστώσουμε ότι λειτουργεί.

14

Ερώτηση: Δεν γυρνάνε τα ράουλα στην κλωσσομηχανή μου. Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση: Σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό είναι να εχει σπάσει το κεντρικό γρανάζι του μοτέρ ή να έχουν κολλήσει τα γραναζάκια της ραφιέρας-ραουλιέρας. Βγάζουμε τη ραφιέρα και από την πλευρά που είναι το μοτέρ αφαιρούμε το πλαστικό καπάκι (έχει 8 μικρές βίδες). Αρχικά τσεκάρουμε το κεντρικό γρανάζι του μοτέρ και εφόσον δεν έχει υποστεί κάποια φθορά-αλλοίωση-σπάσιμο, στη συνέχεια ψεκάζουμε με σπρέυ γράσσου τα γραναζια και τοποθετούμε το καπάκι στη ραφιέρα με όλες τις βίδες.Έπειτα, συνδέουμε τη ραφιέρα-ραουλιέρα στο θερμοστάτη και ελέγχουμε αν γυριζουν τα ράουλα ,πατώντας το πλήκτρο συν + μία φορά. Άν συνεχιστεί το πρόβλημα, ξεβιδώνουμε και βγάζουμε το μοτέρ από τη ραφιέρα-ραουλιέρα και το συνδέουμε μόνο του στο θερμοστάτη για να δούμε αν γυρνάει σωστά το μοτερ , πατώντας το πλήκτρο συν +. Τέλος, άν συνεχίζουν και δεν γυρίζουν τα ράουλα, αλλάζουμε το μοτέρ με το ανταλλακτικό που σας δίνουμε δώρο μαζί με κάθε αγορά κλωσσομηχανής.

 

15

Ερώτηση: Γιατί κάθε φορά που η ραφιέρα-ραουλιέρα γυρίζει τα αυγά, τα στριμώχνει σε μία γωνία;

Απάντηση: Αυτό γίνεται όταν δεν έχουμε σε επίπεδο σημείο την κλωσσομηχανή μας. Μπορούμε να την κεντράρουμε με ένα αλφαδι.

16

Ερώτηση: Πώς μπορώ να μηδενίσω τις ημέρες επώασης ή να κάνω reset στην κλωσσομηχανή;

Απάντηση: Πατώντας παρατεταμένα το κουμπί συν + και μείον- ταυτόχρονα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να μηδενιστούν όλα.

17

Ερώτηση: Στο πίσω μέρος της κλωσσομηχανής υπάρχουν κάποιες οπές που είναι κλειστές με μαύρες πλαστικές τάπες. Θα πρέπει να βγάλω τις τάπες ή να αφήσω κλειστές τις οπές;

Απάντηση: Κατά τη διάρκεια της επώασης και όσο η θερμοκρασία και η υγρασία παραμένουν στις σωστές τιμές οι οπές θα πρέπει να είναι σφραγισμένες με τις πλαστικές τάπες. Εάν ξεφύγει λίγο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορούμε να ανοίξουμε ή να κλείσουμε τις τάπες έτσι ώστε, σε συνδυασμό με το ανεμιστηράκι αποβολής θερμοκρασίας(cooling), να ρίξουμε τη θερμοκρασία στις επιθυμητές τιμές που έχουμε ορίσει ανάλογα με το είδος του αυγού που επωάζουμε.

18

Ερώτηση: Τα ράουλα είναι καλύτερα από τις ραφιέρες-αυγοθήκες;

Απάντηση: Στα ράουλα το αυγό είναι ελεύθερο και το περιβάλλει από παντού η θερμοκρασία και η υγρασία. Ο τρόπος που επωάζεται είναι ο ίδιος σαν αυτόν της κότας. Αντιθέτως με μία αυγοθήκη όπου φωλιάζει μέσα σε αυτήν το αυγό (το "αγκαλιάζει") και δεν το περιβάλλει 100% η υγρασία και η θερμοκρασία του θαλάμου. Η διαφορά σε ποσοστό επιτυχίας που θα έχουμε συγκριτικά με τα ράουλα και με μία αυγοθήκη είναι της τάξης του 2 με 3%.

19

Ερώτηση: Διάβασα κάποιο άρθρο στο ίντερνετ σχετικά με το πόση θερμοκρασία και υγρασία πρέπει να ξεκινάμε τη λειτουργία της κλωσσομηχανής μας, όπως επίσης ότι πρέπει να ψεκάζουμε τα αυγά κότας τις τελευταίες 3 ημέρες. Ισχύει κατι τέτοιο;

Απάντηση: Εφόσον την κλωσσομηχανή την έχετε αγοράσει από το κατάστημα μας θα απευθύνεστε σε εμάς και μόνο για περαιτέρω εξηγήσεις και λεπτομέρειες. Τα αυγά επίσης δεν τα ψεκάζουμε διότι αυτό είναι ένας παλιός τρόπος που χρησιμοποιούν ακόμα καταναλωτές με κλωσσομηχανές που έχουν αγοράσει από άλλους εμπόρους ή μέσω κάποιου site. Το μυστικό στις δικές μας κλωσσομηχανές για την ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας και υγρασίας του θαλάμου είναι ο ανεμιστήρας που υπάρχει στο εσωτερικό της,ο οποιος δουλευει σε συγκεκριμενες στροφες ετσι ωστε να μην στεγνωνει τα αυγα κατα την διαρκεια της επωασης . Τελος, στις περισσότερες κλωσσομηχανές μας συμπεριλαμβάνεται ατμοποιητής, τον οποίο χρησιμοποιούμε από την πρώτη μερα της επώασης έως την τελευταία της εκκόλαψης για ακριβέστερη υγρασία. 

20

Ερώτηση: Έβαλα ένα όργανο ακριβείας στην κλωσσομηχανή και παρατηρώ ότι υπάρχουν αποκλίσεις του θαλάμου με τις ενδείξεις του οργάνου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Απάντηση: Δεν υπάρχει λόγος να βάλετε όργανο ακριβείας στον θάλαμο διότι θα ξεγελαστείτε. Σε ένα σημείο θα δείχνει 37.7°C, σε άλλο 37.5°C, σε άλλο 37.9°C. Αυτές οι τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας μεταβάλλονται από γωνία σε γωνία και από σημείο σε σημείο ανά 1-2 λεπτά. Τα πουλάκια θα βγούνε κανονικά σε διαφορετικούς χρόνους. (π.χ. 18η μέρα, 19η μέρα, 19.5η μέρα, 20η μέρα, 20.5η μέρα).

21

Ερώτηση: Πώς μπορώ να απολυμάνω την κλωσσομηχανή μετά το τέλος της εκκόλαψης;

Απάντηση: Αρχικά αφαιρούμε τα καλάθια εκκόλαψης, τον ατμοποιητή και το δοχείο νερού από την κλωσσομηχανή. Το εσωτερικό της κλωσσομηχανής όσο μπορούμε το καθαρίζουμε προσεκτικά με ένα βρεγμένο πανάκι χωρίς να πάει νερό μέσα στους ανεμιστήρες. Τη ραφιέρα-ραουλιέρα επίσης την καθαρίζουμε με ένα πανάκι με υγρό πιάτων, προσέχοντας μη βρέξουμε το μοτέρ της. Στη συνέχεια, τα καλάθια εκκόλαψης και το δοχείο νερού μπορούμε να τα καθαρίσουμε με ένα ισχυρό διάλυμα (υδροχλωρικό οξύ).Τέλος, θα βάλουμε σε λειτουργία την κλωσσομηχανή με νερό, να δουλέψει στους 38.5-38.8°C, χωρίς αυγά για 10-15 ώρες και στην συνέχεια ξεκινάμε την επόμενη επώαση-εκκόλαψη αυγών.

22

Ερώτηση: Τα ποσοστά επιτυχίας της κλωσσομηχανής μου κάθε φορά είναι διαφορετικά. Μήπως δεν κάνω κάτι εγώ σωστά;

Απάντηση: Τα ποσοστά επιτυχίας της κλωσσομηχανής σου θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από την εποχή και τους γεννήτορες. Εάν τα αυγά που έχετε προμηθευτεί είναι αποθηκευμένα σε ψυγείο ή πολλών ημερών ή οι γεννήτορες διανύουν περίοδο πτερόρροιας ή δεν έχουμε σωστή αναλογία 2 κόκορες σε 11 κότες ή έχουμε πολλά κοκόρια με λίγες κότες ή οι γεννήτορες είναι φορείς κάποιου μικροβίου ή ανοίγετε συνεχώς την κλωσσομηχανή και πειράζετε τα αυγά σας, είτε ξεχνάτε να βάλετε νερό στα κανάλια της κλωσσομηχανής με αποτέλεσμα να έχετε χαμηλή υγρασία και μέσα να έχουμε θάνατο του νεοσσού, τότε τα ποσοστά σας θα είναι μικρά.

23

Ερώτηση: Έβαλα 50 αυγά στην κλωσσομηχανή μου και πήρα 25 πουλάκια. Γιατί έπιασα μόνο 50% ποσοστό εκκόλαψης;

Απάντηση: Εάν θέλουμε να υπολογίσουμε το ακριβές ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης θα πρέπει τα άλλα 25 αυγά από τα 50 που δεν εκκολαφθήκανε να τα σπάσουμε και να δούμε το περιεχόμενο τους. Εάν από τα 25 αυγά είχαμε 20 κλούβια και 5 μόνο θανάτους μέσα στο αυγό, τότε το τελικό ποσοστό επιτυχίας σας ήτανε 83%.Τα άσπορα - κλούβια αυγά δεν συμπεριλαμβάνονται ποτέ στα ποσοστά.

24

Ερώτηση: Παρατηρώ ότι η μηχανή μου βγάζει άλλες φορές 50% ποσοστό, άλλες φορές 70% και άλλες φορές 95%. Τι φταίει; Τα αυγά μού πουλήθηκαν σαν γόνιμα από νέους γεννήτορες και είναι εγγυημένα από τους πωλητές τους.

Απάντηση: Κανείς δεν είναι μέσα στο αυγό για να μας εγγυηθεί την γονιμότητα του και το ποσοστό επιτυχίας. Είναι εύκολο να ρίχνουν την ευθύνη στην κλωσσομηχανή για το ότι δεν βγήκανε τα πτηνά σας και όχι στα ίδια τα αυγά. Σε αυτήν την περίπτωση οι τρόποι για να έχουμε καλά γόνιμα αυγά σε συνεργασία με έναν εγγυημένο επωαστήρα από το κατάστημα μας είναι οι εξής:

α)Τα αυγά υψηλής ποιότητας έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς εκκόλαψης.Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά προέρχονται από υγιείς, απαλλαγμένους από ασθένειες γεννήτορες. Τα αυγά πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος, σχήμα και βάρος, με άθικτα κέλυφη και χωρίς ορατές παραμορφώσεις ή ρωγμές.

Η σωστή φροντίδα και διαχείριση της αγέλης αναπαραγωγής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση ποιοτικών αυγών. Δώστε στους γεννήτορες μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή εξασφαλίζοντας ότι θα λάβουν επαρκείς βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Διατήρηση της βέλτιστης υγείας της αγέλης, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων εμβολιασμού, ελέγχου παρασίτων και τακτικών κτηνιατρικών εξετάσεων.

Η συγκομιδή και η αποθήκευση των αυγών που προορίζονται για επώαση-εκκόλαψη θα πρέπει να γίνονται σε καθαρό και ελεγχόμενο περιβάλλον με κατάλληλο αερισμό, θερμοκρασία και υγρασία. Ιδανικά, τα αυγά θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σταθερή θερμοκρασία περίπου 50-60°F (10-15°C) και σχετική υγρασία 70-80%. 

Αποφύγετε το πλύσιμο των αυγών καθώς αφαιρεί την προστατευτική επιδερμίδα του κέλυφους, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Σπασμένα αυγά, ακόμα και ρωγμές αυγών μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο ενός εμβρύου ή να γίνει έκρηξη μέσα στον επωαστήρα όπου θα μολύνει τα άλλα αυγά. Αφαιρέστε τα αυγά αυτά πριν από τη διαδικασία.

Θυμηθείτε ότι η επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων εκκόλαψης είναι ένας συνδυασμός προσεκτικής διαχείρισης, προσοχής στη λεπτομέρεια και εξασφάλιση βέλτιστης ανάπτυξης των αυγών.Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ειδικές οδηγίες για το κάθε είδος αυγού-πτηνού και να συμβουλευθείτε έμπειρους εκτροφείς πουλερικών.

β)Νέοι γεννήτορες

γ)Σωστή εποχή (συνήθως άνοιξη όπου επικρατούν σταθερές θερμοκρασίες και ευνοούνται οι γεννήτορες ώστε να έχουμε γόνιμα αυγά και δυνατά πουλιά).

δ)Εάν οι γεννήτορες είναι φορείς κάποιου μικροβίου θα το μεταδώσουν στο αυγό με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να ξεκινήσει μέσα από το αυγό ως πρόωρη διακοπή της κύησης του εμβρύου ή αδυναμία εξόδου από αυτό ή όταν βγούνε να μην μπορέσουν να επιβιώσουν, κάτι που θα φανεί στις πρώτες 10 μέρες.

ε)Σημαντικό είναι να προηγηθεί μία καλή διατροφή στους γεννήτορες με σταθερές θερμοκρασίες (20°C-22°C) και καλό εξαερισμό στον χώρο όπου βρίσκονται τα πτηνά πριν βάλουμε τα αυγά για επώαση και σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας να χορηγηθούν βιταμίνες Ε και Σελήνιο https://kotokotakia.gr/polubitaminoucho-skeuasma-anitec-e-se.html, οπότε σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω που αναφέραμε τα ποσοστά σας θα είναι πολύ υψηλά.

στ)Εμείς προτείνουμε αναλογία 1 κόκκορα στις 6 κότες ή 2 κόκκορες στις 11 κότες. Απλώς εάν η κότα δεν είναι στην εποχή της, όσα κοκόρια και να την ζευγαρώσουν το αυγό της θα είναι άσπορο.

ζ)Δεν βάζουμε ποτέ αυγά για εκκόλαψη την εποχή της πτερόρροιας ή όταν έχει προηγηθεί ασθένεια και έχει χορηγηθεί αντιβίωση στα πτηνά.

η)Τέλος,το βακτηριακό φορτίο στην επιφάνεια του κέλυφους-τσόφλι,είναι βασικός παράγοντας της βακτηριακής διείσδυσης και μόλυνσης στο εσωτερικό του αυγού.Η επιδερμίδα του κέλυφους του αυγού είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι της διείσδυσης μικροβιακών παθογόνων όπως η Sarmonella Enteritidis.Το πάχος της επιδερμίδας από το κέλυφος και το μήκος των πόρων,είναι υψηλότερα στα αυγά ελευθέρας βοσκής από τα συμβατικά αυγά των μονάδων και παρατηρήθηκε μια μείωση στον αριθμό των βακτηριακών κυττάρων στα τσόφλια που ελήφθησαν από αυγά ελευθέρας βοσκής,σε σύγκριση με αυτά των συμβατικών αυγών των μονάδων.Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τα συστήματα στέγασης των κοτόπουλων στις μεγάλες μονάδες μπορούν να τροποποίησουν την ποιότητα της επιδερμίδας του κέλυφους του αυγού και συνεπώς να επηρεάσουν την προσκόλληση των βακτηρίων και την ασφάλεια των τροφίμων.

25

Ερώτηση:Τις τελευταίες 2-3 μέρες όταν φτάνω στην φάση της εκκόλαψης,ανοίγω τον θάλαμο της κλωσσομηχανής και ψεκάζω τα αυγά για να δημιουργήσω υγρασία και να μπορέσουν να κάνουν πιο εύκολα την έξοδο τα πουλάκια από το κέλυφος τους.Είναι σωστό αυτό;

Απάντηση:Η υγρασία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στο εκκολαπτήριο καθώς επηρεάζει την επιτυχία της εκκόλαψης των αυγών ή την ανάπτυξη των νεοσσών. Η υγρασία πρέπει να είναι σε κατάλληλα επίπεδα για να επιτραπεί η φυσιολογική εξέλιξη των νεοσσών. Προσαρμόζουμε στις κλωσσομηχανές μας υγρασία σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του κάθε είδους αυγού που επωάζουμε για την επιτυχή εξέλιξη του.

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας-υγρασίας εσωτερικά του θαλάμου μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου και την επιτυχία της εκκόλαψης. Η ξαφνική μείωση της υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες εκκόλαψης ή ακόμη και στον θάνατο του εμβρύου.

Επίσης,ψεκάζοντας τα αυγά δημιουργούμε μια υγρασία παροδική και πρόσκαιρη. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε το άνοιγμα του θαλάμου όσο το δυνατόν λιγότερο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας,προκειμένου να διατηρηθούν οι σταθερές συνθήκες που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Η υγρασία πρέπει να είναι παρατεταμένη και ομοιόμορφη εσωτερικά του θαλάμου και ο ανεμιστήρας παίζει καθοριστικό ρόλο για να διανέμει την θερμοκρασία-υγρασία επάνω στα αυγά!!!

26

Ερώτηση:Γιατί τα πτηνά γεννιούνται με γεννετικές ανωμαλίες,στραβά πόδια είναι αδύναμα ή έχω νεκρά πουλάκια μέσα στο αυγό;

Απάντηση:Ένας λόγος όταν έχουμε πουλάκια με στραβά πόδια είναι όταν κατά την διάρκεια της επώασης δεν γινότανε η περιστροφή των αυγών μέσα στην κλωσσομηχανή.Γι'αυτό θα πρέπει ανά 3-5 μέρες να ελέγχουμε ότι τα αυγά μέσα στην μηχανή γυρίζουν πάνω στις ραφιέρες αυγών,είτε αυτές είναι με ράουλα,είτε είναι με αυγοθήκες.Επίσης θα πρέπει να ανανεώνουμε τους γεννήτορες ανά 1-2 χρόνια, διότι όταν επαναλαμβάνουμε ζευγαρώματα αναμεταξύ τους, δημιουργούμε αιμομιξίες(είναι το ζευγάρωμα μεταξύ συγγενών,δηλαδή μάνα-γιός, πατέρας-κόρη,αδέρφια κλπ).Η χειρότερη μορφή αιμομιξίας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα είναι μεταξύ αδερφών, με αποτέλεσμα να εκφυλίζουμε την σειρά των πτηνών που είχαμε αρχικά ξεκινήσει και να έχουμε αδύναμο ανασοποιητικό σύστημα στα πουλάκια και πολλούς θανάτους μέσα στο αυγό κατά την διάρκεια της επώασης.Τέλος όσα θα επιβιώσουν και θα μεγαλώσουν, μορφολογικά δεν θα είναι όπως οι γονείς τους και η συγκομιδή αυγών θα είναι χαμηλή όπως και το βάρος τους.

27

Ερώτηση:Οι κότες μου σταμάτησαν να γεννάνε αυγά,ενώ έχω αγοράσει συγκεκριμένες ράτσες από κότες αυγοπαραγωγής και η συγκομιδή των αυγών έχει μειωθεί σημαντικά.Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση:Οι αιτίες που δεν γεννάνε αυγά οι κότες είναι πολλές.Σας παραθέτουμε μερικές από αυτές που οι κότες μπορεί να σταματήσουν την ωοτοκία τους.

 

1)Ηλικία.Τα 2 πρώτα χρόνια είναι αυτά που η κότα είναι παραγωγική και μετά τον τρίτο χρόνο αρχίζει η μείωση της ωοτοκίας.Αντιθέτως με τις χήνες, που αρχίζει η ωοτοκία και η παραγωγή των αυγών τους μετά τα 2 πρώτα χρόνια.

 

2)Λοιμώξεις, ελμινθές και παράσιτα προκαλούν μειωμένη παραγωγικότητα.Εάν,έχει προηγηθεί αντιβίωση στις κότες,αυτό θα αναβάλει για κάποιο διάστημα την παραγωγή των αυγών και θα πρέπει ο κτηνίατρος να σας συμβουλέψει(ανάλογα με την αντιβίωση που θα σας συστήσει),εάν τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν ή όχι.

 

3)Ο περιβάλλων χώρος που εκτίθονται οι κότες.Εάν οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές η κότα ύστερα από μιά ξαφνική μεταβολή του καιρού "σοκάρετε"και ξαφνικά σταματάει την παραγωγή των αυγών.Οι θερμοκρασίες που ευνοούνται οι κότες ελευθέρας βοσκής, είναι αυτές που επικρατούν την περίοδο της άνοιξης 20-25 βαθμούς, όπου παρατηρούμε αύξηση ωοτοκίας και αναπαραγωγής. Αντιθέτως, στις μεγάλες μονάδες στέγασης των πτηνών όπου επικρατεί σταθερή θερμοκρασία χειμώνα-καλοκαίρι με ειδικούς λαμπτήρες εξισσορόπησης του χώρου σε συνδυασμό με τις βιομηχανικές τροφές, η ωοτοκία είναι καθημερινή και αυξανόμενη και ο προσδόκιμος αριθμός αυγών συλλέγεται μέσα σε μόνο λίγους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στις μονάδες στέγασης των πτηνών ο φωτισμός είναι διαρκώς ανοιχτός και μπορούν να συλλέξουν έως και 2 αυγά μέσα σε 26-30 ώρες.

 

4)Εάν έχουμε μεγάλη αναλογία ανάμεσα σε κότες με κοκκόρια.Για παράδειγμα, εάν έχουμε 10 κότες με 5 κοκκόρια, ή 50 κότες με 20 κοκκόρια η παραγωγή θα είναι επίσης μειωμένη.

 

5)Η ξαφνική επίθεση που θα δεχτεί το κοπάδι από κάποιο ζώο όπως αλεπού,βιζόν,σκύλο κ.α,η κότα στρεσάρετε και σοκάρετε με αποτέλεσμα να σταματήσει αμέσως την ωοτοκία.

 

6)Η ποσότητα και η ποιότητα διατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πτηνών και στην παραγωγή των αυγών.Επίσης το πρώτο πρωινό γεύμα θα πρέπει να δίνεται μετά το ξύπνημα, πριν βγούνε για βοσκή οι κότες και το απογευματινό να δίνεται 1-2 ώρες πριν κοιμηθούν και συνιστάται να υπάρχει ποικιλία στις τροφές,όπως σιτάρι,βρώμη,καλαμπόκι,κριθάρι κ.α.Το χειμώνα,τα κοτόπουλα τρέφονται τρείς φορές την ημέρα,ενώ το πρωί και το απόγευμα μπορείτε να δώσετε βρεγμένο φαγητό και ένα πουρέ από αλεσμένο σιτάρι,βραστές πατάτες,πίτουρο και το βράδυ-σιτάρι.Το καλοκαίρι,εάν οι κότες έχουν αρκετό χώρο για βοσκή,συνιστάται να δίνουμε τροφή δύο φορές την ημέρα μία φορά το πρωί και το απόγευμα 1-2 ώρες πριν κοιμηθούν.'Οταν εκτρέφουμε τα κοτόπουλα σε χώρους στέγασης η τροφή που δίνεται να είναι 3 φορές την ημέρα.

 

7) Ο αριθμός των αυγών που λαμβάνονται από την κότα,θα εξαρτηθεί επίσης από την θερμοκρασία του αέρα και την καθαριότητα του κοτετσιού.

 

8)Εάν οι κότες είναι περιορισμένες σε κλειστούς χωρους,αυτό θα μειώσει σημαντικά την παραγωγή αυγών.

 

9)Στην εποχή του χειμώνα η παραγωγή αυγών μειώνεται σημαντικά.

 

10)Οι κότες καθημερινά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό για να είναι παραγωγικές.Και για την βελτίωση της πέψης να δίνεται βότσαλα και άμμο.

 

11)Η εποχή της πτερρόροιας μειώνει σημαντικά την παραγωγή αυγών.

 

12)Η ψείρα και τα ακάρεα εμποδίζουν-ενοχλούν την κότα για την παραγωγή αυγών όπως επίσης και την σωστή ανάπτυξή της.

 

13)Για να λάβετε τον μέγιστο δυνατό αριθμό αυγών, θα πρέπει να σκεφτείτε την φυλή-ράτσα κότας που θα επιλέξετε.Υπάρχουν φυλές με υψηλή παραγωγή αυγών,όπως:

Leghorn(300-320 αυγά περίπου ετησίως).

Isa browh(280-300 αυγά περίπου ετησίως).

Australop(230-250 αυγά περίπου ετησίως).

Sussex light(180-200 αυγά περίπου ετησίως).

Dominant blue D 187(280-300 αυγά περίπου ετησίως).

28

Ερώτηση:Ποια ράτσα κότας κρεατοπαραγωγής προτείνετε;

Απάντηση:Ένα υβρίδιο ταχείας πάχυνσης που προτείνουμε είναι τα κρεατοπαραγωγής Cobb 500 και τα Ross 308.Το κρέας τους είναι ιδανικό για φούρνο και σούβλα αλλά μπορεί να καταναλωθεί και σε σούπα.Το βάρος τους μπορεί να κυμανθεί από 3-5kg.

29

Ερώτηση:Διάβασα ένα άρθρο που λέει ότι τα αυγά όταν τα ξεκινάμε στις κλωσσομηχανές δεν πρέπει να γυρνάνε για τις πρώτες 24-48 ώρες.Ισχύει κάτι τέτοιο;

Απάντηση:Όχι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τα αυγά στις δικές μας κλωσσομηχανές ξεκινάνε να γυρίζουν από το πρώτο 2ωρο.

30

Ερώτηση: Τι εγγύηση έχουν οι κλωσσομηχανές;

Απάντηση: Δίνουμε ένα χρόνο εγγύηση στο θερμοστάτη και τα υπόλοιπα επιμέρους ανταλλακτικά της κλωσσομηχανής οπως,ατμοποιητή, αισθητήρια θερμοκρασίας-υγρασιάς,ανεμιστήρα cooling, 2 μοτέρ γυρίσματος αυγών ραουλιέρας και 2 κεντρικά γρανάζια μοτέρ ραφιέρας-ραουλιέρας σας τα δίνουμε δώρο με την αγορά κάθε κλωσσομηχανής απο το κατάστημά μας.

31

Έρωτηση: Πότε πρέπει να σταματήσω το γύρισμα των αυγών και να βάλω τα αυγά στα καλάθια εκκόλαψης

 

Απάντηση:

Για τα αυγά κότας την 19 ημέρα

Για τα αυγά πάπιας την 28 ημέρα

Για τα αυγά χήνας την 26 ημέρα

Για τα αυγά χηνόπαπιας την 30 ημέρα

Για τα αυγά γαλοπούλας την 26 ημέρα

Για τα αυγά παγωνιού την 27 ημέρα

Για τα αυγά φασιανού την 23 ημέρα

Για τα αυγά φραγκόκοτας την 24 ημέρα

Για τα αυγά πέρδικας την 22 ημέρα

Για τα αυγά ορτυκιού την 15 ημέρα

Για τα αυγά στρουθοκάμηλου την 40 ημέρα

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΑΣΗ-ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΑΤΜΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΤΣΟΦΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΑ ΨΕΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ).

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ

32

Ερώτηση: Διαπιστώνω το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις διάρροιας στα πτηνά μου.Τι σκεύασμα μου προτείνετε;

Απάντηση: Ένα διατροφικό συμπλήρωμα που σας προτείνουμε για αυτές τις περιπτώσεις είναι το TOXI STOP https://kotokotakia.gr/polubitaminoucho-skeuasma-anitec-toxi-stop.html.

33

Ερώτηση: Παρατηρώ πληγωμένα-ματωμένα πτηνά και διαρκώς να τσιμπιούνται μεταξύ τους.Και επίσης πολλές φορές το κέλυφος του αυγού είναι εύθραυστο-ευαίσθητο-ανομοιόμορφο.Τι σκεύασμα μου προτείνετε;

Απάντηση: Ένα διατροφικό συμπλήρωμα που σας προτείνουμε για τον κανιβαλισμό και την βελτίωση της ποιότητας του αυγού, είναι το CALM https://kotokotakia.gr/polubitaminoucho-skeuasma-anitec-calm.html.

34

Ερώτηση: Μαζεύω αυγά από τα πτηνά μου για να βάλω για εκκόλαψη.Τι προετοιμασία με βιταμίνη γονιμότητας πρέπει να προηγηθεί;Και επίσης θέλω να αυξήσω το βάρος του αυγού.Τι μου προτείνετε;

Απάντηση: Ένα διατροφικό συμπλήρωμα που σας προτείνουμε είναι το E+Se https://kotokotakia.gr/polubitaminoucho-skeuasma-anitec-e-se.html.

35

Ερώτηση: Τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρώ ότι τα πτηνά μου είναι αφυδατωμένα και εχω ξαφνικούς θανάτους.Τι μου προτείνετε;

Απάντηση: Ένα διατροφικό συμπλήρωμα που σας προτείνουμε είναι το REHYDRA https://kotokotakia.gr/polubitaminoucho-skeuasma-anitec-rehydra.html.

36

Ερώτηση: Ποιές είναι οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας και υγρασίας των προεπιλεγμένων προγραμμάτων του θερμοστάτη για τα αυγά κότας, πάπιας, χήνας, ορτυκιού;

Απάντηση:

Για την κότα:

 • 1-6 μέρες: 38°C θερμοκρασία και 60% υγρασία

 • 7-12 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 55% υγρασία

 • 13-18 μέρες: 37.6°C θερμοκρασία και 60% υγρασία

 • 19η έως το τέλος: 37.2°C θερμοκρασία και 70% υγρασία

Για την πάπια:

 • 1η μέρα: 38.3°C θερμοκρασία και 60% υγρασία

 • 2-3 μέρες: 38°C θερμοκρασία και 60% υγρασία

 • 4-21 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 55% υγρασία

 • 22-28 μέρες: 37.5°C θερμοκρασία και 60% υγρασία

 • 26η έως το τέλος: 37.2°C θερμοκρασία και 70% υγρασία

Για τη χήνα:

 • 1η μέρα: 38.5°C θερμοκρασία και 65% υγρασία

 • 2η μέρα: 38.3°C θερμοκρασία και 65% υγρασία

 • 3η μέρα: 38°C θερμοκρασία και 65% υγρασία

 • 4-21 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 55% υγρασία

 • 22-28 μέρες: 37.5°C θερμοκρασία και 60% υγρασία

 • 29η έως το τέλος: 37°C θερμοκρασία και 75% υγρασία

Για το ορτύκι:

 • 1-2 μέρες: 38.2°C θερμοκρασία και 50% υγρασία

 • 3-5 μέρες: 38°C θερμοκρασία και 50% υγρασία

 • 6-9 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 60% υγρασία

 • 10-11 μέρες: 37.5°C θερμοκρασία και 60% υγρασία

 • 12-15 μέρες: 37.2°C θερμοκρασία και 65% υγρασία

 • 16η έως το τέλος: 37°C θερμοκρασία και 70% υγρασία

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ:

Για την γαλοπούλα:

 • 1-7 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 60-65% υγρασία

 • 8-20 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 63-68% υγρασία

 • 21-25 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 65-70% υγρασία

 • 26η έως το τέλος: 37.7°C θερμοκρασία και 75-80% υγρασία

Για την φραγκόκοτα:

 • 1-6 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 60-65% υγρασία

 • 7-20 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 63-68% υγρασία

 • 21-24 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 65-70% υγρασία

 • 25η έως το τέλος: 37.7°C θερμοκρασία και 75-80% υγρασία

Για το παγώνι:

 • 1-7 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 60-63% υγρασία

 • 8-20 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 63-66% υγρασία

 • 21-25 μέρες: 37.8°C θερμοκρασία και 65-68% υγρασία

 • 26η έως το τέλος: 37.7°C θερμοκρασία και 68-75% υγρασία

 • ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Οταν, ορίζουμε ένα απο τα προεγκατεστημένα αυτόματα προγράμματα του θερμοστάτη και έχουμε τελειώσει την διαδικασία της εκκόλαψης, θα πρέπει πάντα να γίνεται RESET-επανεκκίνηση της μηχάνης,(να γίνεται μηδενισμός των ημερών επώασης) και να επιλέγουμε με το κουμπί MODE ,το πρόγραμμα του πτηνού που επιθυμούμε πάλι απο την αρχή.

37

Έρωτηση:Γιατί ενώ ζητάω θερμοκρασία 37.8 τα αυγά μέσα στην κλωσσομηχανή είναι χλιαρά ή κρύα;

Απάντηση:Οι περιπτώσεις είναι 3.Η πρώτη περίπτωση είναι να έχει χαλάσει το αισθητήριο της θερμοκρασίας,το οποίο μπορείτε να το αλλάξετε με αυτό που σας δώσαμε δώρο με την αγορά της μηχανής,ή η αντίσταση θερμότητας,ή ο θερμοστάτης.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΩΑΣΗΣ-ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΠΤΗΝΩΝ

ΕΙΔΟΣ ΑΥΓΟΥ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΩΑΣΗΣ- ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ (ΜΕΡΕΣ)

ΚΟΤΑ

20-21

ΠΑΠΙΑ

29-30

ΧΗΝΑ

28-29

ΧΗΝΟΠΑΠΙΑ

33-34

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

28-29

ΠΑΓΩΝΙ

28-29

ΦΑΣΙΑΝΟΣ

24-25

ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΑ

26-27

ΠΕΡΔΙΚΑ

23-24

ΟΡΤΥΚΙ

16-17

ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΥ

41-42

ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΕΣΤΑΡΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΑΥΓΩΝ. 

 • Ο εργοστασιακός επωαστήρας CO2 προσομειώνει τον σχηματισμό κυτταρικού περιβάλλοντος.Ο επωαστήρας απαιτεί σταθερή θερμοκρασία 37°C και σταθερό επίπεδο CO2 (5%) και υψηλή σχετική υγρασία 95%.Ο παραπάνω επωαστήρας χρησιμοποιείται ευρέως στην καλλιέργεια κυττάρων κ.α